Traditionally styled shopfront installation

 

The client approached us to quote initially for an enlarged replacement window as they were planning to use the ground floor of the property as a photography studio & wanted better visibility of the photographic displays.

 

As the property fell within one of the many conservation areas in Lewes we needed to obtain planning permission for any alteration to the front.

 

Before work commenced -

 

 

We felt it best to arrange a site meeting with Chris Morris (head of conservation at Lewes DC) to get his views on what would be appropriate for the site as without the approval of the conservation team there would be no chance of a successful planning application.

 

During a productive meeting, Chris explained that we needed to either give the property a proper shopfront with pilasters & fascia or settle for a direct replacement of the existing window size.

 

 

The client decided on the shopfront route & we sketched a proposal for the client to look at before forwarding the sketch to Chris for an informal opinion prior to the planning application. We gained a positive response & then proceeded to planning application which was approved at first attempt due to the dialogue we had established before.

 

As we were enlarging the size of the window, we needed to insert a steel to take the weight of the brickwork & floor above. We had the size of the steel required calculated by a structural engineer & inserted this first.

 

Cross section of the steel inserted -

 

 

Following the structural alteration & approval by the building inspector, we constructed the fascia & pilasters ourselves from exterior grade plywood with hardwood edging profiles.

 

The window & door were fabricated by a local joinery firm.

 

We installed the window & door first & then installed the fascia & pilasters.

We also installed a code 4 lead roof to which we applied patination oil so it didn’t cause staining on the paintwork below.

 

Following the excellent signwriting the client applied after we had finished, we are very pleased with the result & we feel it enhances the street setting.

 

Finished project -

Finished project internal view -

 

 

Our thanks to Rosie Wooldridge Photography:

rosiewooldridgephotography.com

 

Before work commenced

Cross section of the steel inserted
Finished project
Finished project internal view

 

Our Insurance
 
Certass Accreditation
 
QANW Insurance
 
Building Control
 
Trust Mark
Thermal Register